Blog

Waarom wordt eczeem in de winter erger?
eczeem

Waarom wordt eczeem in de winter erger?

Wie last heeft van eczeem weet dit uit eigen ervaring: zodra de dagen korter worden en de temperaturen dalen, beginnen eczeem symptomen vaak meer op te spelen. Hoe komt dit precies en wat kun je zelf doen om hier zo min mogelijk last van te hebben? Lees hier hoe je de winter beter door komt.


Temperatuur en luchtvochtigheid

In de winter is het koud. Dit wist je waarschijnlijk al, maar wat belangrijk is om te weten is dat koude lucht droger is dan warme lucht. En dan hebben we het over de buitenlucht. Warme buitenlucht heeft een hogere luchtvochtigheid dan koude buitenlucht. Voor warme lucht binnenshuis die is opgewarmd door een verwarming geldt het tegenovergestelde: die is droger dan de niet verwarmde binnenlucht.

Wat heeft dit allemaal met eczeem te maken? Zowel door kou (buitenlucht met lage luchtvochtigheid) als door droge lucht (binnenlucht die door een verwarming is verwarmd), droogt je huid uit. En een droge huid is kwetsbaarder en zo kunnen eczeem symptomen makkelijker ontstaan.


Jouw winter gedrag

Douchen

Niet alleen de buitenwereld verandert in de winter, jij vertoont ook ander gedrag dan in de zomer. Je zet de douche wat warmer, je lichaam warmt op en wordt veel warmer dan de buitenlucht en zodra je dan uit de douche stapt, verdampt er vocht uit je huid. De huid voelt dan vaak droog en trekkerig aan, waarna jeuk kan ontstaan. Niemand wil natuurlijk koud douchen in de winter. Maar de temperatuur van de douche in de winter wat verlagen, kan een positief effect hebben op je eczeem. En om het verschil tussen de temperatuur van de douche en de buitenlucht te minimaliseren, kan een lekkere warme badjas na het douchen uitkomst bieden.

douche eczeem

De verwarming

In het klimaat van Noord Europa is het niet verstandig om de verwarming uit te laten in de winter. Doe dat ook vooral niet, want wie het altijd koud heeft, heeft een lage weerstand en is vatbaarder voor ziektes, maar ook voor eczeem-uitbraken. Zet de verwarming dus gewoon aan in de winter. Het hoeft natuurlijk niet 25 graden in huis te zijn, een temperatuur tussen de 19 en 20 graden is genoeg. Zo zal je huid niet teveel uitdrogen. Daarnaast kun je wat bakjes water op- of naast de verwarming zetten. Het water zal verdampen en de luchtvochtigheid in je huis zal wat omhoog gaan.

Winterkleding

Heerlijk zo’n wollen trui in de winter! In de winter trekken we natuurlijk graag kleding aan die gemaakt is van materialen die ons warm houden, zoals wol of synthetische stoffen zoals nylon. Beide voorbeelden zijn echter slecht nieuws voor de eczeemhuid. Wol heeft namelijk ruwe vezels en veroorzaakt vaak jeuk op de huid. Met name bij eczeem patiënten veroorzaakt wol vaak irritatie. Synthetische stoffen sluiten de huid af. Zo ontstaat er een laag warmte tussen de synthetische stof en de huid. Deze warmte kan nergens heen, waardoor de huid opwarmt en irritatie ontstaat.

wol eczeem

Hopelijk kunnen bovenstaande tips je helpen om je huid vochtig en vrij van irritatie te houden. Zo kom je de winter net wat beter door! En wat betreft de huidverzorging: zorg zoals altijd dat je de huid vochtig houdt met een product zonder irriterende stoffen, zoals de eczeem producten van Gladskin.







Vorige blog
Alle blogposts Volgende blog