News

Wat je moet weten over de lagen van je huid
news

Wat je moet weten over de lagen van je huid

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Omdat het de eerste verdedigingslinie is tegen bedreigingen van buitenaf zoals chemicaliën, bacteriën en zelfs virussen, speelt het ook een belangrijke rol voor je gezondheid!

Maar wist je dat dit grote orgaan eigenlijk verschillende lagen heeft... ook al zien we er maar één?

Vandaag kijken we naar de verschillende lagen van de huid en de rol die ze spelen bij het beschermen van je lichaam, het regelen van je lichaamstemperatuur en meer.

7 lagen van de huid & hun functies

De huid bestaat uit drie hoofdlagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid.

Opperhuid

De opperhuid is de buitenste (of bovenste) laag van de huid. Dit is de enige die met het blote oog zichtbaar is. Binnen de opperhuid bevinden zich vijf lagen.

Stratum corneum: De hoornlaag (stratum corneum) van de opperhuid is je bovenste huidlaag. Omdat het de buitenste laag is, werkt het als de eerste verdedigingslinie tegen vreemde indringers van buitenaf. Dit is ook de plek waar je huidmicrobioom leeft: het is de thuisbasis van biljoenen micro-organismen, waaronder 1.000 verschillende soorten bacteriën (hieronder meer over het belang daarvan).

Stratum lucidum: Deze huidlaag is alleen aanwezig op de plekken met een dikkere huid, zoals de handpalmen en voetzolen. Door de ophoping van dode huidcellen, ziet de huid er in de stratum lucidum helder uit.

Stratum granulosum: Glycolipiden die in de stratum granulosum afgescheiden worden, houden de huidcellen met elkaar verbonden.

Stratum spinosum: Deze laag van de opperhuid wordt ook wel de stekelcellenlaag genoemd. Het is de dikste laag van de opperhuid en bevat dendritische cellen die het lichaam tegen mogelijke infecties beschermen.

Stratum basale (Stratum germinativum): 90% van de cellen in de opperhuid zijn keratinocyten en produceren keratine, een vezelig eiwit dat de huid verstevigt. De productie van keratinocyten begint in de stratum basale, de binnenste laag van de opperhuid. Van daaruit worden ze naar het oppervlak van de opperhuid geduwd.

Behalve keratinocyten voor de productie van keratine, bevat de stratum basale ook melanocyten, die melanine produceren. Melanine is het pigment dat de kleur van je huid bepaalt.

Lederhuid

De lederhuid bevat al je zweet- en olieklieren en ook haarzakjes, bindweefsel, lymfevaten en zenuwuiteinden. Het bevat ook collageen en elastine.

Dit betekent dat de lederhuid en zijn inhoud verantwoordelijk iszijn voor veel functies...

  • Zweetklieren produceren zweet als gevolg van hitte en stress. Wanneer het zweet verdampt, helpt het het lichaam afkoelen.
  • Zenuwuiteinden in de lederhuid voelen pijn, aanraking, druk en zelfs temperatuur.
  • Bloedvaten leveren voedingsstoffen voor de huid en regelen ook de lichaamstemperatuur.
  • De olieklieren scheiden talg af dat de huid vochtig en zacht houdt en als een natuurlijke, beschermende barrière werkt.
  • Haarfollikels produceren het haar op je lichaam. Dit haar helpt je lichaamstemperatuur te regelen en biedt ook extra bescherming.

De lederhuid is veel groter dan de opperhuid. Ondanks dat de opperhuid een buitenste, beschermende en zichtbare huidlaag vormt, is de lederhuid de belangrijkste beschermer van je lichaam. Dankzij het collageen- en elastinegehalte is het ook de meest invloedrijke laag van de huid als het gaat om de vorming van de huidstructuur.

Onderhuid

Onder de lederhuid ligt de onderhuid, ook wel de subcutis genoemd. Deze laag werkt als isolatie voor je lichaam om je warm te houden. Het werkt ook als schokdemper of kussen rond je vitale organen.

De subcutis verbindt ook de huid met de spieren en weefsels eronder en bevat bloedvaten.

Hoe huidverzorgingsproducten de lagen van je huid beïnvloeden

De meeste plaatselijke huidverzorgingsproducten dringen alleen door in de opperhuid. Sommige producten (zoals retinoïden) kunnen wel de lederhuid bereiken, maar dit geldt lang niet voor de meeste huidverzorgingsingrediënten.

Maar als we kijken naar de functie van de opperhuid, is het belangrijk dat alle ingrediënten van je producten heilzaam zijn en de belangrijke functies van de huid niet belemmeren.

Als alleen al het huidmicrobioom (op de bovenste en buitenste laag van de huid) door topische chemicaliën wordt beïnvloed, tast dat je natuurlijke beschermende barrière aan en je vermogen om vreemde indringers af te weren.

De schade die agressieve huidverzorgingsingrediënten aan je huidmicrobioom kunnen toebrengen, kan de gezondheid van je hele huid al beschadigen.

Daarom is het zo belangrijk producten te kiezen die vrij zijn van agressieve chemicaliën, zoals parabenen, conserveringsmiddelen, en geurstoffen.

Want ondanks dat een product de huid niet diep kan doordringen, kan het toch invloed hebben op elke andere laag en de algemene gezondheid.

Conclusie

Je huid is een groot en complex orgaan. Begrijpen hoe verschillende huidverzorgingsingrediënten in de huid doordringen en in de bloedbaan worden opgenomen is iets dat voortdurend wordt onderzocht.

Toch weten we dat zelfs als een product alleen in je huidoppervlak kan komen, het veel kwaad (of juist goed!) kan doen. Dat komt voor een groot deel omdat het huidmicrobioom, een delicaat maar vitaal ecosysteem van micro-organismen die het lichaam beschermen, op het huidoppervlak leeft.

Hoe meer we leren over de lagen van de huid, hoe meer we weten over hoe belangrijk het is om het grootste orgaan van je lichaam te voeden met zachte, therapeutische huidverzorgingsproducten - zoals Gladskin!

Vorige blog
Alle blogposts Volgende blog